Mål og vekt




Tabell for mål og vekt 
  VektTilsvarer
  1 kg1000 gram
  1 gram1000 mg
  1 mg0,001 gram
  1 Ib (pound)0,453 kg
  1 gr (grain64,8 milligram
  1 oz (ounces)28,35 gram
  3,5 oz100 g
  1 st (stone)6,35 kg
  1 qu (quarter)2 stones

Volum
Tilsvarer
  1 liter10 dl
  1 liter100 cl
  1 liter1000 ml
  1 fl oz (fluid ounze-Eng)0,28 dl
  1 fl oz (fluid ounze-US)0,3 dl
  1 koppca 2,4 dl
  1 tekoppca 2,5 dl
  1 kaffekoppca 1,5 dl
  1 pint eng5,68 dl
  1 pint amerkansk4,73 dl
  1 cup eng2,84 dl
  1 cup US2,37 dl
  1 quart eng1,136 l
  1 quart amerikansk9,5 dl
  1 gal (gallon) eng4,551 liter
  1 gal (gallon) US3,791 liter
  1 gill (gi) eng1,42 dl
  1 imperial gallon eng4,55 l
  1 tablespoon US14,7 ml
  1 dry quart US1,1 liter
  1 dry pint US5,51 dl
  1 matskje (ms)1 spiseskje
  1 spiseskje (ss)15 ml
  1 teskje (ts)5 ml
  1 kryddermål1 ml

Barmål
Tilsvarer
  1 dash0,9 ml
  1 splash3,7 ml
  1 shot29,5 ml

Antall
Tilsvarer
  1 gross144 stk
  1 dusin12 stk
  1 snes20 stk



Mål til vekt/volum ved baking 
  MålIngrediensTilsvarer vekt
  1 literHvetemel0,5 kg
  1 dlHvetemel50 g
  1 dlGrovt Mel55 g
  1 ssMel10-12 g
  1 dlPotetmel80 g
  1 dlHavregryn35 g
  1 tsBakepulver3-4 g
  1 ssSalt20-25 g
  1 tsSalt5 g
  1 dlSukker85 g
  1 ssSukker15-20 g
  1 dlMelis60 g
  1 tsStøtt Krydder3-4 g
  1 dlNøttekjerner50 g
  1 dlSirup150 g
  1 ssSirup20-25 g
  1 dlRosiner60 g
  1 ssSmør25 g
  1 ssSmeltet Smør15 g
  1 dlVæske5 store ss
  1 dlOlje80-90 g
  1 dlSalt115 g
  1 dlSemule65-70 g
  1 dlRisengryn95 g
  1 dlErter95 g
  1 dlBrune Bønner100 g
  1 dlKnust Kavring40-50 g
  1 dlTørkede Nyper35-50 g
  1 dlMandler65 g
  1 dlHakket Løk50 g
  1 dlFrisk Sopp1/4 boks hermetisk
  1 literRå Poteter700 g
  1 literKokte Poteter600-700 g
  1 literKokte Epler500 g
  1 literBær500-600 g
  1 ts5 ml
  1 ss15 ml
  1 kopp0,24 dl


Tabell for stekeovnsvarme 

  Svak varme150-200 grader
  Svak-middels varm ovn175-225 grader
  Middels varme200-250 grader
  Middels varm-varm ovn225-275 grader
  Varm ovn250-275 grader
  Varm-meget varm ovn275-300 grader
  Meget varm ovn300-325 grader
  Husk 212 fahrenheit er100 grader celsius
  Husk 32 Fahrenheit er0 grader celsius


Sentrumstemperatur for kjøtt 

  TypeRosaLett RosaStekt
  Okse kjøtt60 grader65 grader70 grader
  Kalvestek60 grader68 grader70 grader
  Lammestek70 grader75 grader
  Svine mørbrad60 grader65 grader70 grader
  Svinestek70 grader76 grader
  Kalkunbryst62 grader70 grader
  Fugler75 grader


Tabell for steketider fra kald ovn 

  Svinekjøtt, lammekjøtt og fugl. Bruning er 10 min ved 225 grader.

Type
Steketid i ovn Temp
  Svinekam med svor,
  uten ben, 2 kg
90 min200 gr
  Nakkefilet, 1½ kg105 min200 gr
  Ribbestek, 1½ kg90 min200 gr
  Svinestek bog/skinke50 min pr kg160 gr
  Lammekølle, 1½ kg90 min200 gr
  Lammerygg, 2½ kg90 min200 gr
  And, 3 kg45 min pr kg160 gr
  Kalkunbryst, helt50 min200 gr
  Kalkun 2,5 kg etter bruning120-150 min160 gr
  Kalkun lår50 min200 gr
  Kalkun 5 kg etter bruning240 min160 gr
  Gås 3 kg etter bruning150 min160 gr
  Kylling 800 g etter bruning45 min160 gr
  Kylling, 1400 g90 min200 gr
  Kylling lår45 min200 gr
  Kylling bryst m. ben45 min200 gr

Okse og kalvekjøtt. Bruning er i stekepanne eller gryte. Evt ovn.
  TypeSteketid i ovn Temp
  Bog med ben 1 kg2-2,5 timer150 gr
  Bog med ben 1 kg2,5 timer200 gr
  Høyrygg med ben og fett 3 kg2,5 timer200 gr
  Mørbrad 750 gram30 min200 gr
  Roastbiff 1 kg1 time200 gr
  Tynnstek 1 kg50-60 min200 gr
  Tykkstek 1 kg1 time200 gr
  Kalvebog med ben 1 kg1,5-2 timer200 gr
  Kalvestek 1 kg lår1 time200 gr
  Kalvekam med fett og ben 3 kg1,5 timer200 gr
  Mørbrad 750 gram30 min200 gr
  Tykk og tynn stek 1 kg45 min200 gr



Steketider på grill for kjøtt 

 TypeTykkelseAvstand til glørMinutter på hver side
  Biff av filet1,5 cm5 cm3
  Helstekt indrefilet1 kg1020 min totalt
  Helstekt entrecote1 kg1050 min totalt
  Entrecote2 cm5 cm4
  Burger2 cm5 cm3-5
  Grillspyd3-4 cm5 cm5 og 8 for rent kjøtt
  Oksestek1 kg10-20 cm40-60 minutter
  MørbradEn hel10 cm20-40 min
  T bein stek2 cm5 cm3 min
  Tournedos3 cm5 cm4-5 min
  Grillspyd kalv5 cm5 cm5-10 min
  Kalvekotelett2 cm5 cm4-5 min
  Kalveschnitzel1 cm5 cm3-4 min
  Kalvemedaljong3 cm5 cm4-7 min
  Lammestek1 kg10 cm60 min totalt dreiespyd
  Lammestek u ben2 kg10 cm1,5-2 timer totalt
  Lammeskiver5 cm3-4 min
  Lammefilet5 cm3-4 min
  Kylling1 kg10 cm40 min totalt dreiespyd
  BaconSkive5 cm1-2 min
  Lammekotelett2 cm5 cm3-4 min
  PølserPr stk5 cm4
  Flintstek1 kg10 cmca 15-20 min totalt
  Skinkebiff1,5 cm5 cm4-5 min 
  Ribbe1,5 kg1045 min totalt
  Indrefilet av svin1 stk10ca 20 min totalt
  Svinekotelett2 cm5 cm6-7 min
  Grillben5 cm30 min totalt. Snus jevnlig


Steketider på stekepanne for kjøtt 

 TypeTykkelseMinutter på hver side
  Biff av filet2 cm3
  Entrecote2 cm4
  Burger2 cm3-5
  Kjøttkake små6-7
  Kylling filet6-8
  Kalkunsnitzel2-3
  Lever og nyre i skiver1 cm3-4
  Nakkekotelett svin1,5 cm5-6
  Svinekotelett1,5 cm4
  Wienersnitzel1 cm4
  Seiefilet5-6
  Fiskekaker6-7
  Makrell filet5-6
  Flyndre filet3-4
  Sildefilet3-4
  Torskefilet4-6
  Ørretfilet4-6


Koketider for friske grønnsaker 

  GrønnsakMengde/størrelseKoketid ca. minutter
  Artisjokker1 stk30-40
  Asparges7 stilker10-15
  Bønner grønne150 gr5-10
  Bønner lima400 gr20-25
  Beter røde og hvite150 g stk hele35-45
  Broccoli225 g10-15
  Hodekål150 g5
  Gulrøtter150 g10-15
  Aubergine1/4 i skiver5-10
  Løk225 g hele20-30
  Poteter1 stk20-25
  Spinat300 gr5
  Squash225 gr5-10
  Tomater225 gr oppkuttet5-10 uten vann