Det ble kalt inn til dugnad på den lokale barneskolen og med innkallelsen så kom det en forespørsel om vi kunne bistå med "Dutch Oven-mat" til lunsj.
De kalte det "Dutch-Oven-mat"
av den enkle grunn at flere av foreldrene hadde fått servert mat fra
grytene våre før og det fristet til gjentagelse.
Vi fikk frie tøyler til å lage hva vi
ville til 18 voksne og 14 barn, men de ville gjerne ha noe med
"grytebrød" for det husket ganene fra tidligere
opplevelser.
Det eneste vi hadde klart for oss var
at vi ville styre unna den tradisjonelle dugnadlapskausen, og heller
gi folket en ny utendørs matopplevelse.
Menyen ble slik:
Asiatisk Kyllinggryte og ris.
Grillpølser stekt på Dutch Ovenlokk til de barna som ønsket det.
Fersken Cobbler med krem til dessert.
Kaffe til voksne, kakao og marshmellows til de minste menneskene.
Dagen før dugnaden stekte vi 16 stk
kyllinglår i ovnen, renset og delte kjøttet ferdig for å spare
litt tid dagen derpå. Vi satte også urtebrødet til langsom heving
natten over.
Dugnaden skulle starte kl.10 med
lunsjservering i 12-13 tiden. Vi valgte å jukse litt og bakte ut
brøddeigen hjemme og fylte 2 gryter med rundstykkene slik at de fikk
god etterheving. Fersken Cobbleren ble også rørt sammen hjemme og
helt i gryte.
Vi fikk rigget oss til og kom i gang
med varming av kull i halv elleve tiden, tente ett lite bål ved
siden av for kosen skyld og til marshmellowsteking på sikt. Barna ble satt til å spikke til grillpinner til
marshmellowsene og vi begynte å blande ingrediensene til gryta.
Det er alltid koselig å ha et lite bål
ved siden av og en full kaffekjele. De liflige duftene av utendørs
matlaging trekker gjerne til seg folk og da er det trivelig å kunne
by på litt varme og en kaffekopp.
Risen, brødet og cobbleren fikk de
første kullene siden de trenger lengst steketid, samt at overvarmen
til brødet og cobbleren er ypperlig til å lage sausen på.
Kyllinggryta ble laget og duftene
begynte å spre seg over området. Nysgjerrige dugnaddeltakere kom
stadig innom kjøkkenplassen vår for å slå av en prat og "snoke"
litt på grytene.
Vi satte sammen skolens piknikbenker og
dekket til langbord. Grytene ble satt opp på eget bord slik at folk
kunne forsyne seg selv etter eget ønske, og jammen spiste folket,
voksne som barn.
Særlig fersken cobbleren ble den store
snakkisen blant store såvel som små.
Alt i alt en god og hyggelig
matlagingsdag, med mange gode samtaler om mat.