Dugelig Mat
Det ble kalt inn til dugnad på den lokale barneskolen og med innkallelsen så kom det en forespørsel om vi kunne bistå med "Dutch Oven-mat" til lunsj.

De kalte det "Dutch-Oven-mat" av den enkle grunn at flere av foreldrene hadde fått servert mat fra grytene våre før og det fristet til gjentagelse.

Vi fikk frie tøyler til å lage hva vi ville til 18 voksne og 14 barn, men de ville gjerne ha noe med "grytebrød" for det husket ganene fra tidligere opplevelser.

Det eneste vi hadde klart for oss var at vi ville styre unna den tradisjonelle dugnadlapskausen, og heller gi folket en ny utendørs matopplevelse.

Menyen ble slik:
Grillpølser stekt på Dutch Ovenlokk til de barna som ønsket det.
Fersken Cobbler med krem til dessert.
Kaffe til voksne, kakao og marshmellows til de minste menneskene.


Dagen før dugnaden stekte vi 16 stk kyllinglår i ovnen, renset og delte kjøttet ferdig for å spare litt tid dagen derpå. Vi satte også urtebrødet til langsom heving natten over.

Dugnaden skulle starte kl.10 med lunsjservering i 12-13 tiden. Vi valgte å jukse litt og bakte ut brøddeigen hjemme og fylte 2 gryter med rundstykkene slik at de fikk god etterheving. Fersken Cobbleren ble også rørt sammen hjemme og helt i gryte.

Vi fikk rigget oss til og kom i gang med varming av kull i halv elleve tiden, tente ett lite bål ved siden av for kosen skyld og til marshmellowsteking på sikt. Barna ble satt til å spikke til grillpinner til marshmellowsene og vi begynte å blande ingrediensene til gryta.
Det er alltid koselig å ha et lite bål ved siden av og en full kaffekjele. De liflige duftene av utendørs matlaging trekker gjerne til seg folk og da er det trivelig å kunne by på litt varme og en kaffekopp.

Risen, brødet og cobbleren fikk de første kullene siden de trenger lengst steketid, samt at overvarmen til brødet og cobbleren er ypperlig til å lage sausen på.

Kyllinggryta ble laget og duftene begynte å spre seg over området. Nysgjerrige dugnaddeltakere kom stadig innom kjøkkenplassen vår for å slå av en prat og "snoke" litt på grytene.

Vi satte sammen skolens piknikbenker og dekket til langbord. Grytene ble satt opp på eget bord slik at folk kunne forsyne seg selv etter eget ønske, og jammen spiste folket, voksne som barn.

Maten ble en stor suksess og oppskrifter etterspurt, gjestene fikk en kort innføring i Dutch Oven som matlagingsmåte og forsikringer om at det selvfølgelig var mulig å lage dette hjemme også.

Særlig fersken cobbleren ble den store snakkisen blant store såvel som små.

 Alt i alt en god og hyggelig matlagingsdag, med mange  gode samtaler om mat.