Valg av GryteDutch Ovens, eller jerngryter, kommer i mange forskjellige størrelser. Størrelsen på gryta blir som oftest referert til med størrelsen i tommer, dette medfører litt forskjellige volum, da noen gryter er dypere.

Det er mange leverandører og størrelser på gryter, jeg bruker LODGE gryter selv, å vil vise en oversikt over de mest brukte fra dem.

8"

1,9 Liter 2 Quarts
Oppskrifter for 2 personer, grønnsaker og desserter.
Alle typer mat.


10"

3,8 Liter 4 Quarts
Oppskrifter for 2 – 6 personer, fin til stuing, kaker, små steker. Alle typer mat.12"

5,7 Liter  6 Quarts
Hovedrett for 6 – 10 personer eller baking og tilbehør for store grupper. Fin startgryte. Alle typer mat.


12" dyp

7,6 Liter 8 Quarts
Hovedrett for 10 – 14 personer eller til baking og tilbehør for store grupper. Alle typer mat.

14"

7,6 Liter 8 Quarts
Hovedrett for 10 – 14 personer eller til baking og tilbehør for store grupper. Alle typer mat.


14" dyp

9,5 Liter 10 Quarts
Hovedrett for 14 – 18 personer eller til baking og tilbehør for store grupper. Alle typer mat.


16"

13,3 Liter 14Quarts
Hovedrett for 20 + personer eller til baking og tilbehør for store grupper. Alle typer mat.Noen ting å tenke over ved valg av gryte.
Hanken på gryta må være solid og tåle mye løfting, den skal også kunne legges ned, så den ikke er i veien når du skal jobbe med maten. Du skal løfte og snu kjelen under matlagingen for å fordele varmen, så det er viktig at bøylen tåler det.

Lokket skal ikke ha knott å løfte i, men et øye til å løfte med krok. Det skal også være en kant på lokket som gjør det mulig å legge kull eller briketter på toppen.

Gryter med flat bunn er ikke anvendelige for denne type matlaging, det skal være bein på gryta for å kunne sette gryta på kullene og fortsatt ha trekk. Gryter kommer med 3 eller 4 bein, ei gryte med 4 bein vil vippe hvis underlaget er ujamt, det vil ikke ei gryte med 3 bein gjøre.

Lokket kan brukes som stekepanne, bare du har et stativ til lokket. Da setter du lokket i glørne og får en flott steikepanne.

Det finnes gryter i aluminium som er lettere, men de krever mer energi for å holde varmen og kan rett og slett brenne opp hvis du får veldig varmt kull. Jeg har ingen erfaring med aluminium i gryter, og kan derfor ikke anbefale noen av dem. Jeg har dog brent opp noen kaffekjeler i aluminium.

Ei god startgryte for de fleste er ei 12'', den kan brukes til det aller meste, de fleste kjøper en 10'' i tillegg etter å ha blitt kjent med denne måten å lage mat på. Når man blir bitt av basillen, så ender man opp med 4 – 5 gryter, og lager mat for naboer og kjente når det er er noe som skal feires.