Hvitløkskylling




Denne oppskriften har jeg lagd for jerngryter ute, men den kan lett lages hjemme.

Det viktigste er å ha kyllingen i ei gryte med lokk, slik at du bevarer alle smaker. Jeg harr ved flere anledninger brukt leirgryter, men det funker fint med helt vanlige også.

4-6 Personer.

Ingredienser:
1 Stor Kylling (Broiler) eller liten Kalkun (ca 2 kg.)
3 - 5 ss olivenolje
6 - 8 hvitløkfedd
0,5 l vann
Krydderblanding for grilling. Eks: Natvig
Grovmalt pepper
3 ss sweet chili sauce
1 terning grønnsaksbuljong

Til saus:
50 gr. smør
2 ss hvetemel
Stekesjy fra kyllingen
Vann

Fremgangsmåte:
Pensle kyllingen med olje.
Hvitløkfeddene skrelles og deles i to på langs.
Feddene stikkes inn i de kjøttfylte delene på kyllingen, også i lårene.
Krydre kyllingen.

Varm gryta før du legger i kyllingen sammen med en halv liter vann.
Tilsett grønnsakbuljongen og sweet chili sauce.

Du må ha like mye undervarme som overvarme i begynnelsen. Eks: 12+12
Etter 30 min så øker du med 50% mer på toppen.
Vanlig rotering med lokk og bunn hvert 15 min.
Sjekk temperaturen på kyllingen 1 time etter at vannet koker.
Kjøttet skal holde 70-75 C, da er kjøttet gjennomstekt og saftig.

Saus:
Hell av sjyen som er i gryta.
Smelt smør i en gryte og rør inn melet.
Spe ut blandingen med sjyen og tilsett vann til du får ønsket konsistens.
Bruk gjerne sukkerkulør for å få farge på sausen.

Kyllingen serveres med poteter eller ris, rosenkål og gulrøtter.
Anbefaler tyttebær både til poteter og ris.

-Henry