Røyking av mat


© Can Stock Photo / schankz


Røyking 
Røyking er en tilberednings- og konserveringsmetode primært brukt for kjøtt og fisk . Røkt mat holder lenger og får en særpreget røyksmak, som mange liker. Metoden går ut på å henge matvarene i kraftig trerøyk i lang eller kort tid.

Det er også mulig å røyke andre ting, som egg, frukt, nøtter, bønner, grønnsaker, ost og mye mer. Kun fantasien som begrenser.

Det skilles mellom kald- og varmrøyking. Ofte er matvarene behandlet med salt på forhånd. Metoden er kjent siden steinalderen .

Jeg bruker selv en UDS til varm og kaldrøyking i vår egen røykeovn som vi selger.

Tabeller for røyking av mat.

Kaldrøyking
Kaldrøyking er den tradisjonelle måten å røyke kjøtt og fisk på, fordi den gir god konserverende effekt. Røyken bør holde en temperatur på 20–30°C , avhengig av råvaretype og størrelse.

Under røyking dannes en beskyttende og bakteriedrepende hinne på matvaren.Sammen med salt (og eventuelt sukker) øker det holdbarheten på kjøttet. Det dannes også rikelig med antioksidanter i røkt fisk.


Om temperaturen økes til 30–50° C kalles prosessen svalrøyking.

Varmrøyking
Varmrøyking er den enklest og mest brukt røykemetoden. Temperaturen bør ligge mellom 50–90° C, avhengig av råstofftype og størrelse.

Røyketiden er normalt mellom en og åtte timer. Kjøtt og fisk som varmrøykes blir nærmest kokt i sin egen kraft.

Råvarer som røykes i kortere tid kalles gjerne for lettrøkt.

Hjemmerøyking
Ovner som skal brukes til kaldrøyking må i tillegg til selve ildstedet ha en røykkanal fra dette, som er lang nok til at røyken avkjøles til riktig temperatur, til et røykrom, der kjøtt eller fisk henger under røykingen.

Til varmrøyking kan man bruke flere ovnstyper, inkludert gryter og bærbare røykovener.

Man bør ikke bruke gran og furu ved røyking i vedfyrt røykeovn, siden disse treslagene avgirtjære og andre skadelige avfallsstoffer. Einer og løvtrær (også frukttrær ) er godt egnet. Man kan dessuten tilsette urter , som vil prege røyksmaken.

(Info hentet fra Wikipedia)


Teknikk og gode linker:

Vår egen røykeovn som vi selger Trykk Her
125 Oppskrifter på tørka kjøtt, Beef Jerkey Trykk Her
Hvordan lage kaldrøyk generator, som bla. kan brukes i UDS Trykk Her
Hvordan bygge Røykeri selv, med oppskrifter for kaldrøyking. Trykk Her
God matside med fokus på speking og kaldrøyking av mat. Trykk Her
Hobbykokken har gode ytringer om røyking. Trykk Her
Alle innlegg på bloggen om Røyking. Trykk Her
Alf sin UDS side, Han lager også disse selv, jeg har kjøpt en av dem. Trykk Her
Profesjonelle tegninger, super bra! Les mer
Super side med info Les mer
BBQ i alle størrelser og former. Les mer
Gjør det selv BBQ. Les mer
Griller i alle størrelser. Les mer
Gjør det selv griller. Les mer
Her er det mange med plantegninger. Les mer
Video til 9 stk hjemmelagde griller og BBQ. Les mer
Video til 12 stk oppfinnsomme røykeri/induksjonsgriller. Les mer

Hva man kan lage røykeri av:
Kjøleskap
http://www.youtube.com/watch?v=xHJlBLYGNcs

Oljefat
http://www.youtube.com/watch?v=JiBy2eR6a6E
http://www.youtube.com/watch?v=HN0-KEP0owc

Gassbeholder
http://www.youtube.com/watch?v=KUU3X6taJao

Grillen
http://www.youtube.com/watch?v=C6IL9tUDQlc

Arkivskap
Røykeri for fattigfolk og rednecks
http://www.youtube.com/watch?v=AI0EFJEfgBw
http://www.youtube.com/watch?v=oy8x-Fj2AkI

Dutch Oven - Jerngryte
http://www.youtube.com/watch?v=V7rUCaNpL-s